Spolutvorba

Rada by som sa s vami podelila o zážitok z 9.februára 2023, keď som sa zúčastnila bratislavského stretnutia nového projektu Spolutvorba (koprodukcia). Konal sa v priestoroch riaditeľstva Ligy za duševné zdravie. Projekt po celom Slovensku organizuje združenie ODOS (Otvorme dvere, otvorme srdcia) s podporou Ligy za duševné zdravie a OZ Psychiatria nie je na hlavu.

Cieľom projektu je sformulovať, čo samotní pacienti, ľudia so skúsenosťou s psychickou poruchou, prípadne ich blízki, očakávajú od systému starostlivosti o duševné zdravie.

Stretnutia sú organizované systémom „zdola-hore“. Na prvých štyroch boli ľudia so skúsenosťou a príbuzní. Až na piate stretnutie pozývali aj odborníkov. Mne prišla pozvánka od koordinátorky pre Bratislavský kraj pani Martiny Krivošovej.

pracovné skupinové stretnutie
ilustračný obrázok

Príjemne ma prekvapilo, že na stretnutí boli zastúpení ľudia so skúsenosťami s rozličnými psychickými poruchami. Nerada by som používala delenie na „ťažšie a ľahšie poruchy“, lebo nezodpovedá miere utrpenia, ktoré je veľmi individuálne. Skôr by sme mohli hovoriť o poruchách, ktoré „viac alebo menej sťažujú kontakt s realitou“. Ja, ako zástupkyňa odborníkov, si beriem príklad z trpezlivosti a záujmu s akými sa navzájom účastníci stretnutia počúvali.

Výstupy ďalších plánovaných stretnutí považujem za dôležité. Pre nás odborníkov nie je vždy ľahké sa vo voľnom čase zúčastňovať na podobných akciách. Aj preto sa snažím formou tohto článku rozšíriť vzájomnú informovanosť o aktivitách, ktoré sa týkajú zmeny nášho systému psychiatrickej starostlivosti.

Potešilo ma, že účastníci bratislavského stretnutia prejavili záujem pomôcť nie len konkrétne sebe pri často náročnom kontakte so súčasným systémom, ale zamýšľali sa nad budúcnosťou. Mnohých trápia problémy detí. Sami vedia, že aj problémy, ktoré oni riešia teraz, sa často začali ešte v ich detstve.

Viacerí sme sa zhodli, že veľké rezervy vidíme nielen v systéme zdravotníctva, ale aj v systéme školstva. Osobne považujem investície do kvalitného školstva (viac vo výchovnom než vzdelávacom zmysle) za najdôležitejšie v rámci prevencie duševných porúch u detí.

Ďalšie stretnutia Spolutvorby pre Bratislavský kraj sa uskutočnili 23.2. , 9.3., 23.3. , 13.4., 27.4. , 11.5. v Bratislave na Zámockej ulici č. 5. Posledné stretnutie sa konalo 25.5. 2023.

tvoríme spoločne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.